- 5-6 картофа
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 50 грама масло
- 200 мл. готварска сметана
- 100 мл. прясно мляко
- зеленчукова подправка
- черен пипер
- сол
- филии стар хляб
- шарена сол
- чубрица
- червен пипер
- малко олио
Нарязаните на едро картофи, моркови и лук сваряваме във вода заедно със зеленчуковата подправка или зеленчуков бульон.
Сварените зеленчуци изцеждаме и пасираме с пасатор, до получаване на хубава гладка смес. Към нея добавяме маслото, солта, черния пипер, сметаната и топлото прясно мляко. Ако супата е гъста може да се разреди с бульона, в който сме варили зеленчуците.
Крутоните приготвяме като нарежем филиите хляб на кубчета, които нареждаме в тавичка за печене. Поръсваме ги с шарената сол, чубрицата, червения пипер и олиото. Печем в загрята фурна на 200 градуса, като от време на време разбъркваме докато станат хрупкави и златни.
Пожелание сервираме супата и с малко настъргано сирене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар