събота, 14 декември 2013 г.

Картофена крем супа

Това е любимата супа на моята дъщеря. Вкусна и топла и ако към нея прибавите домашно приготвени крутони, гарантирам че резултата ще се хареса и на малки и големи.


  • 5-6 картофа
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 50 грама масло
  • 200 мл. готварска сметана
  • 100 мл. прясно мляко
  • зеленчукова подправка
  • черен пипер
  • сол


     







Продукти за крутоните:

  • филии стар хляб
  • шарена сол
  • чубрица
  • червен пипер
  • малко олио






Нарязаните на едро картофи, моркови и лук сваряваме във вода заедно със зеленчуковата подправка или зеленчуков бульон.
Сварените зеленчуци изцеждаме и пасираме с пасатор, до получаване на хубава гладка смес. Към нея добавяме маслото, солта, черния пипер, сметаната и топлото прясно мляко. Ако супата е гъста може да се разреди с бульона, в който сме варили зеленчуците.
Крутоните приготвяме като нарежем филиите хляб на кубчета, които нареждаме в тавичка за печене. Поръсваме ги с шарената сол, чубрицата, червения пипер и олиото. Печем в загрята фурна на 200 градуса, като от време на време разбъркваме докато станат хрупкави и златни.
Пожелание сервираме супата и с малко настъргано сирене. 
Приятно похапване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар