събота, 14 декември 2013 г.

Пълнени пиперки с кайма и ориз

След като споделих любимата рецепта на дъщеря ми, дойде ред и на моята най, ама най-любима класическа българска рецепта, която аз приготвям по различен начин и реших да я споделя със всички.

8-10 пиперки ( или както някой казват чушки )
700 гр. кайма ( според предпочитанията )
1 ч.ч. ориз
2 моркова
1 глава лук
1 стрък праз
2 с.л. доматено пюре
олио, зеленчукова подправка, сол, червен пипер и черен пипер

Нарязваме морковите, праза и лука на ситно. Запържваме каймата в олиото, добавяме зеленчуците и пържим още 1-2 минути. Прибавяме подправките и ориза и слагаме 1 чаена чаша вода и доматеното пюре. Разбъркваме от време на време докато водата изври.
Махаме дръжките на пиперките и ги почистваме от семките. С готовата смес се пълнят пиперките, ако остане от сместа се изсипва между тях в тавата. Слага се вода, колкото да покрие пиперките до половината или целия ориз в тавата. Пекът се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час.



Няма коментари:

Публикуване на коментар